DEXA Остеометрия

DEXA за диагностициране на остеопороза

МЦ Санита предлага технологично изследване DEXA за диагностициране на остеопороза

DEXA e рентгеново измерване на костната плътност, прието за най-прецизния метод за диагностициране на остеопороза.

DEXA сканирането дава информация, като измерва костната плътност и здравина. Резултатите от DEXA сканирането могат да предоставят полезни подробности за риска от остеопороза (загуба на кост) и фрактури (костни счупвания).

Какво представлява тестът за костна плътност DEXA?

DEXA е тест на костната плътност, който измерва минералното съдържание на костите в определени области на скелета. Това е неинвазивен метод за измерване на костната загуба с напредване на възрастта.

DEXA сканирането е вид медицински образен тест, който използва много ниски нива на рентгенови лъчи, за да измери колко плътни са костите ви. Абревиатурата DEXA означава „двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия“.

За кого се препоръчва изследването?

DEXA тестът е подходящ за хора от всички възрасти като превенция на остеопороза.

DEXA се препоръчва при съмнение за остеопороза - скелетно заболяване, при което костите стават чупливи. При остеопорозата дори незначителна травма - падане от височината на собствения ръст или натоварвания от кашлица – може да доведе до счупвания и трудно възстановяване. Болестта се наблюдава при хора от всички възрасти, но най-често пациентите са жени, над 50 годишна възраст.

Не се изследват бременни жени.

Как се провежда изследването DEXA?

Това е високотехнологичен безкръвен тест, който отнема само няколко минути и не се използват нито игли, нито инжекции. Дори не се свалят дрехите, ако не съдържат метални части.

Измерването може да се осъществи на гръбначния стълб и бедрената шийка. За да бъдат изследвани тези зони, се изисква да може да се лежи по гръб около 10 минути.